A falu nevezetességei

Településünk számos nevezetességgel büszkélkedhet.
  • Polgármesterünk mindenhol Cseresznye ország fővárosának mondja településünket Szomolyát. Az a gyümölcs, amely főként régen, de manapság is egyre inkább hírdeti Szomolya különlegességét, a Szomolyai Rövidszárú Fekete Cseresznye. Ez a gyümölcs sehol nem érik meg olyan ropogósra, ízletesre, feketére mint a mi határainkban.
  • Szomolyán nagyon sokféle kőzetréteg található meg, a holokos talajtól a riolit tufa rétegeken át a kemény terméskőig. Az őseink felfedezték, hogy a kőfaragás szempontjából első sorban az építkezésben sokféle megoldást kínálnak a különböző kőzetek. A tufa rétegeket lakásnak, borospincének, tároló helységeknek vájták ki. A kitermelt anyagot sokszor a lakások építésére használták. A keményebb kőzetek kerítések, szobrok, sírkövek, lábazatok készítésénél voltak nagyon hasznosak.
  • Településünk határában található egy olyan képződmény, mely több helyen megtalálható európa szerte, ezek a kaptárkövek. Viszont ilyen nagy számban ritkaságba mennek.
  • Élnek a településünkön neves borászok,
  • Büszkélkedhetünk három lakossal, akik a festészetnek szentelték életüket
  • Van településünk szülöttei között író
  • Falunk központjában található egy régi bútor és használaticikk kiállítás

Cseresznye

A szomolyai rövidszárú feketecseresznye világszerte híres gyümölcs.

Bővebben

Kaptárkövek

A kaptárkövek misztikus, érdekes, manapság is sok kérdést felvető természeti képződmények.

Bővebben

Barlanglakások

Hamarosan...

Fazekasház

A falu központjában, a Templom mellett található egy régi nádfedeles házikó, ahol Kovács Emese fazekas dolgozik és a munkái a helyszínen megtekinthetőek.
A fazekasházban vásárlási lehetőség is van.

Szomolya, Mária tér 2.
Elérhetőség: 49 / 426 045

Rece

Cérnából kötött háló, melyet a halászhálóéhoz hasonló, speciális tű segítségével készítenek. A megkötött és rámára feszített hálónak tömő- és huroköltéssel való mintás kitöltése útján áll elő a rececsipke.

Bővebben